Historiek

canada goose womens gilet,goose jacket 10 fastest pokemon of all time,canada goose kensington parka review Cheap Canada Goose.canada goose jacket wholesale,jackets canada goose nest plans for picnic table,canada goose womens collection Canada Goose jackets Canada Goose Outlet.canada goose jackets fur coyote,buy canada goose kensington parka black womens sale,canada goose outlet womens snow mantra parka black with free shipping Cheap Canada Goose.goose jacket 101 zara locations in los angeles,canada goose outlet store florida Canada Goose outlet Canada Goose sale.goose jacket 10 40 11-87 sportsman super mag,fake canada goose in toronto Cheap Canada Goose.womens fossil watches on sale,mens rings,canada goose nyc atrium Cheap Canada Goose.canada goose discount store,sale canada goose mens gloves with no fingers,canada goose jackets toronto sales flyers Canada Goose Outlet.what’s canada goose jackets made,canada goose coats 950 spec’s wine and spirits,goose jacket outlet $1 stores in new york Canada Goose sale

Historiek van de club

Het onstaan van judoclub ‘Jigoro’ Boortmeerbeek.

Pierre Methot is in zijn jonge jaren altijd wielrenner geweest. Toen hij stopte met wielrennen was hij niet van plan om te stoppen met sporten.
In 1982, kreeg Pierre Methot samen met zijn zoon Gunther het idee om aan te sluiten bij de judoclub van Tremelo. Daar zij niet hielden van half werk werd er ook naast de mat getraind. Pierre en Gunther gingen regelmatig lopen in de bossen achter het station van Boortmeerbeek. Al snel bleek dat Gunther aanleg had voor atletiek en net voor het behalen van zijn groene gordel besloot hij om te stoppen met judo en volledig voor de atletiek te gaan. Met als gevolg 13 Belgische titels in het veld en op de piste. Pierre daarentegen kreeg de smaak van het judo steeds meer te pakken.

In Boortmeerbeek was men ondertussen begonnen met de bouw van een sporthal. Samen met werkcollega en dorpsgenoot Guy Mommens werd er tijdens de middagpauze gepraat over de mogelijkheden van de sporthal, en de mogelijkheid van een judoclub. Na de nodige stappen genomen te hebben t.o.v. de Vlaamse Judo Federatie was de club geboren op 20 maart 1985. Eerst onder de koepel van de plaatselijke KWB, later zijn we onze eigen weg gegaan.

In het begin werd er beroep gedaan op een erkende trainer, tot Pierre de nodige cursussen had gedaan om deze taak over te nemen. Nadien zijn we onder zijn leiding uitgegroeid tot die ongeveer een negentigtal actieve judokas mag ontvangen op de wekelijkse trainingen.

Sinds 2003 heeft Guy Mommens zich wegens tijdgebrek teruggetrokken als secretatis van de club. Taken die nu eveneens door Pierre worden waargenomen.

Historiek van het Judo

Kodokan judo

Judo heeft het licht gezien in Japan en is ontstaan uit de Jiujitsu die in feite de krijgskunst was de samoerais. Samoerais waren de zogezegde ridders van bij ons die ten dienst waren van rijke heren en gezaghebbers in de feodale periode in het verre Japan. Zij droegen als wapen een lang zwaard en een kort. Ze waren daar zeer bedreven mee, maar eens ontwapend konden ze evengoed als het nodig was met de blote hand een eventuele tegenstander of vijand doden.

Zij gebruikten daarvoor aangeleerde technieken zoals worpen, verwurgingen, klemmen en het raken van vitale punten van het lichaam.Zij kregen hun opleiding in de zogenaamde RYU’S , scholen waar de krijgskunsten werden onderwezen.

Een jonge man genaamd Jigoro KANO die nogal frêle van gestalte was ging zich vervolmaken in het jiujitsu krijgskunst daar hij oordeelde dat hij te zwak was om eventuele agressors van zich af te houden, het was in het jaar 1882.

Hij slaagde in het behalen van de zwarte gordel, maar vond dat men zich moest kunnen meten met iemand anders zonder deze te moeten doden zoals men het aanleerde in het Jiujitsu.

KANO dacht er diep over na en besloot bepaalde dodelijke technieken niet te gebruiken en een reglementering uit te werken zodat men zijn sport in wedstrijden kon beoefenen. Zo ontstond Judo of de ‘zachte weg’. JU is het principe en DO is de weg.

Judo is een sport waar veel facetten van de fysiek getraind worden. Lenigheid, kracht, snelheid, uithouding en weerstand komen aan bod. Discipline is ook aan de orde. Men heeft respect voor zijn medeleerlingen en leraars. Trouwens de zaal waarin beoefend wordt is de DOJO of meditatiezaal.Daar moet rust en werklust heersen.

Judoka’s want zo worden atleten genoemd die judo beoefenen ‘kweken’ de volgende kwaliteiten die zo belangrijk zijn in het leven: stiptheid, wilskracht en gezondheid.

Hun opleiding gebeurt als volgt. Tweemaal per week trainen in de zaal en één maal buiten.Tijdens de trainingen in de zaal leren ze vallen, werpen,houden, klemmen en verwurgen. Buiten wordt de fysiek verbetert door loopoefeningen. Na verloop van tijd kunnen ze gradueren en de volgende gradengordels bekomen.

• gele gordel

• oranje gordel

• groene gordel dit zijn leerlingen graden

• blauwe gordel

• bruine gordel

Na een periode van judowedstrijden gehouden tussen bruine gordels mag men na het behalen van 10 punten, zich aanbieden voor het behalen van de fel begeerde zwarte gordel 1 ste Dan.Deze examens worden gehouden voor een jury in de zetel van de ” Vlaamse judofederatie ” te Zele.

Nadien kan men verder gradueren door dezelfde weg te volgen en zo verder naar 2 de Dan etc..gaan. Het zijn dan de meestergraden. Dit houdt uiteraard in dat de waaier aan technieken vermeerderd hoe verder men gaat.

Zo dit is een kort overzicht van wat deze prachtige sport is.

Archief
Categorieën
Meta